Hygienici v Čechách otestovali tisíce fliaš alkoholu. Každá ôsma bola jedovatá

28.02.2013 Celý región

Praha - Bezplatné sviatočné kontroly alkoholu potvrdili jedovatosť u 841 vzoriek z necelých siedmich tisíc. Podľa hlavného hygienika Vladimíra Valentu v 40 prípadoch ľudia mali u seba tak jedovatý alkohol, že by ich zabilo vypití hoci jedného panáka. Podrobné výsledky všetkých bezplatných kontrol alkoholu zverejnilo ministerstvo vo štvrtok.
"O akciu bol mimoriadny záujem. Prišlo vyše 11 tisíc občanov a prijali 6 983 vzoriek, z toho 12 percent bolo nevyhovujúcich," povedal hlavný hygienik Vladimír Valenta s tým, že najviac vzoriek bolo vyšetrovaných v moravských krajoch. Išlo najmä o tuzemák, vodku a domáce destiláty.
Kontrolám nevyhovelo celkom 841 vzoriek. Z toho v 30 percentách prípadov bolo príčinou nadlimitné množstvo metyalkoholu, zvyšok vzoriek nevyhovel kvôli zvýšenému obsahu 2-propanolu. U 40 vzoriek bol obsah metylalkoholu tak vysoký, že k otrávení človeka by podľa Valentu stačil len jeden panák. Hyginické stanice prijali v priebehu troch týždňov približne 8 tisíc podnetov od občanov a hygienici poskytli približne 11 100 konzultácií. Samotné vzorky vyšetroval Štátny zdravotný ústav.
"Na základe výsledkov sme podali 857 podnetov ďalším úradom a polícii," doplnil Valenta s tým, že celá akcia stála 7,5 milióna korún. "Zachránila niekoľko desiatok životov, takže bola oprávnená," tvrdí Valenta. Koľko otráveného alkoholu ľudia doma v zásobách ešte majú, hlavný hygienik nedokázal odhadnúť.
Alkohol hygienici testovali medzi Vianocami a Novým rokom. Bezplatné testovanie sa týkalo Alkohol nad 20 percent alebo alkoholu skôr vyrobeného alebo neoznačeného. Ľudia, ktorí sa na nich obrátili, museli dať súhlas s poskytnutím osobných údajov.
Hygenické stanice po dobu trvania mimoriadneho opatrenia uložili v súvislosti s predajom alkoholu 225 pokút v celkovej výške 1,229 milióna korún. V súvislosti s metyalkoholovou kauzou hygienici vykonali už 27 373 kontrol.
Alkohol z domácich zásob si ľudia na zdravotných ústavoch môžu nechať otestovať aj teraz. Testy ale už nie sú bezplatné. Ich cena sa pohybuje od 700 do 1 500 českých korún. Na otravu metyalkoholem doteraz zomrelo 42 ľudí.
 

Vyberte región